Image courtesy: H. Bieser

Ontdek Oost Mongolië

Je voelt je een echte nomade op deze rondreis door Oost-Mongolië, de geboortegrond van Dzjengis Khan. Je joert staat steeds op een andere prachtige plek, aan de oever van een rivier of aan de voet van een berg. Op de eindeloze gras- zand- en bossteppen grazen de kuddes van de plaatselijke nomadenstammen en kruisen wilde dieren je pad. Niet alleen de natuur is hier prachtig, je maakt ook een reis door de tijd langs eeuwenoude begraafplaatsen, rotstekeningen en boeddhistische kloosters.

DE REIS IN 'N NOTENDOP

Ontdek Oost Mongolië

Aantal dagen:
15 reisdagen uit & thuis

Prijs v.a.:
€ 7.340,- p.p. (4 pax)

Inclusief:
Vluchten | Meet & Assist | Alle transfers | Accommodaties | Lokale Engelse sprekende gids

Highlights:
Gobiwoestijn | Volledige privé Wilderniss Ger Camp | Ikh Nart Nature Reserve | Gun Galuut Nature Reserve | Toson Hulstai Nature Reserve | Interactie met lokale bevolking | Kahn Kehntii Special Protected Area

ALLES OVER DEZE REIS

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER?

We trekken eerst het oostelijke deel van de Gobiwoestijn in en verkennen de rotsformaties en zand- en grasvlakten van het gebied rond Elst. Je vindt hier misschien wel het meeste wild in heel Mongolië en onderweg kom je argali-schapen en Siberische steenbokken tegen.

Ikh Nart Nature Reserve biedt prachtige natuur en cultuur. Het landschap van het kleine natuurreservaat Gun Galuut Nature Reserve is ontzettend divers en zal je zeker verrassen. In Toson Hulstai Nature Reserve stuit je op je wandeltochten misschien wel op enorme kuddes Mongoolse gazellen. In 2007 at een recordaantal van 250.000 van deze dieren de vlaktes kaal!

Als we dichter bij de Siberische grens komen, verandert het vlakke graslandschap geleidelijk in bossteppen en slaan we ons kamp op aan de oevers van de Onon, in de buurt van het heilige Ölziit Hairkhan.

In de ongerepte wildernis van het Kahn Kehntii Special Protected Area vind je naast uitgestrekte naaldbossen en eeuwige steppemeertjes ook archeologische schatten zoals de koningsgraven van Öglögchiin Herem en de bedevaartsrots van Rashaant Had.

WAT MAG JE VERWACHTEN?

 

Dag 1 – 3

Amsterdam – Ulaanbaatar

Dag 3 – 5

East Gobi – Elst 

Dag 5 – 6

Ikh Nart Nature Reserve

Dag 6 – 7

Gun Galuut Nature Reserve

Dag 7 – 9

Toson Hulstai Nature Reserve

Dag 9 – 11

Aan de oevers van de Onon

Dag 11 – 13

Binder Ovoo – Rashaant Had

Dag 13 – 15

Hangal Lake

Dag 15 – 16

Ulaanbaatar – Amsterdam

Dag 2 – 3           Amsterdam – Ulaanbaatar
Op het Dzjengis Khan International Airport in Ulaanbatar, de hoofdstad van Mongolië, staat je gids op je te wachten om je naar je hotel te brengen. Het Shangri-La Hotel ligt midden in het centrum en vanaf je kamer heb je prachtige uitzichten over de hele stad. In de middag heb je alle tijd om de stad op eigen houtje te verkennen. Je gids informeert je graag over welke plekjes de moeite waard zijn.

Dag 3 – 5        East Gobi – Elst
In de ochtend word je bij je hotel opgehaald en naar het treinstation gebracht. Hier begin je aan een zes uur durende treinreis over de Trans Mongolian Railway, die helemaal tot  Beijing loopt. Leun lekker achterover in je stoel, staar naar buiten en zie hoe eindeloze grasvlakten geleidelijk overgaan in de drogere steppen van de Gobiwoestijn. In Tsomog/ Dalanjargalan ga je van boord. Een chauffeur rijdt je naar Elst waar, in een landschap van lage zandduinen, speciaal voor jou een ger (het Mongoolse woord voor joert) is opgebouwd voor twee nachten.
In dit wilde gebied wisselen rotsformaties en uitgestrekte vlaktes met zand en metershoge grassen elkaar af. Afhankelijk van het seizoen is er ook een klein meer en wie weet, zie je daar kopschildkreeftjes. Deze soort is zo oud (circa 350 miljoen jaar) dat de diertjes ook wel levende fossielen worden genoemd. Midden in deze ruige wildernis vind je ook eeuwenoude kunst en zijn op veel plekken de rotswanden rijkelijk versierd met rotstekeningen.

Dag 5 – 6         Ikh Nart Nature Reserve
Al je bagage en alle proviand wordt op karren geladen die door een karavaan kamelen dwars door het natuurreservaat van Ikh Nart naar je volgende accommodatie worden getrokken. Je loopt samen met je gids met de kamelen mee door een doolhof van rotsen waar bijzondere rotstekeningen en eeuwenoude graven zijn te bewonderen. Je komt onderweg ook langs de ruïnes van een tempel die tijdens de Stalinistische zuiveringsacties werd vernield. Over deze tempel doen zulke verschrikkelijke verhalen de ronde, dat de lokale bevolking er met een grote bocht omheen loopt, maar wij vinden deze heilige plek zeker een bezoek waard.

Dag 6 – 7        Gun Galuut Nature Reserve
Over een van de weinige geasfalteerde wegen in Mongolië rijden we in een Land Cruiser naar de noordelijker gelegen rivier de Kherlen. De nacht breng je door in Gun Galuut Nature Reserve, een klein maar heel divers gebied met hoge bergen, steppen, rivieren, meren en moerasland. Aan het eind van de middag is de kans groot dat je in dit waterrijke gebied witnekkraanvoglsl of zwaanganzen spot. Deze twee soorten zijn nog maar een klein voorproefje van wat je de dagen hierna aan vogels gaat zien!

Dag 7 – 9        Toson Hulstai Nature Reserve
Over dezelfde asfaltweg rijden we oostwaarts, de provincie Khentii in. De provinciehoofdstad Öndörkhaan werd in 2013 omgedoopt tot Chinggis City als eerbetoon aan de grootste held van het land: Dzjengis Khan. We volgen de zuidelijke oever van de Kherlen tot we de eindeloze grasvlakten van de Eastern Steppe bereiken. Op een mooie plek midden in het Toson Hulstai Reserve hebben we ons tentenkamp is opgeslagen.
Je hebt een hele dag om dit gebied te voet of per Land Cruiser te verkennen. Immens grote kuddes van soms wel tienduizenden Mongoolse gazellen grazen op de enorme grasvlakten. Op de kleine meertjes komen heel veel verschillende watervogels af. Misschien heb je geluk en zie je naast de al eerder genoemde witnekkraanvogel ook de Siberische kraanvogel rondstappen. In de namiddag kun je het lekker rustig aan doen in ons kleine en knusse kamp of maak je, als je energie overhebt, een laatste wandeltocht door het weidse landschap. In het licht van duizenden sterren kijk je ’s avonds zeker terug op een prachtige dag.

Dag 9 – 11        Aan de oevers van de Onon
De Onon is een zijrivier van de machtige Amur, de natuurlijke grens met Rusland en China. De golvende, vlakke graslanden van de afgelopen dagen maken plaats voor lage bergruggen en berkenbossen en hieraan merk je dat je in de buurt komt van Siberië waar lariks- en berkenbossen elkaar afwisselen. In een spectaculair rotslandschap kampeer je twee dagen aan de oever van de rivier.
We maken een paar stevige wandelingen in de mooie omgeving van Ölziit Haikhanis, een heilige plek waar sjamanen oude ceremonies voor de lokale berggeesten weer nieuw leven hebben ingeblazen. Van het district Dadal, waar nomaden van de etnische Buryatstam in blokhutten wonen en koeien en paarden houden, wordt beweerd dat het de geboorteplaats is van Dzjengis Khan.

Dag 11 – 13        Binder Ovoo – Rashaant Had
Het is een hele dag rijden naar het Kahn Khentii Special Protected Area, een enorme wildernis van uitgestrekte bossen waar je in kleine steppenmeertjes vaak wel meer dan vijf verschillende soorten kraanvogels ziet waden.
In de stenen van Rashaant Had zijn inscripties in antiek schrift en mensen- en dierenfiguren gekerfd en langs de rotswand sijpelt water naar beneden. Wij zijn niet de enigen die deze grote steenrots bezoeken. Hij zou namelijk speciale energie hebben en uit heel Mongolië komen mensen naar deze spirituele plek om te mediteren. Ook de eeuwenoude koninklijke begraafplaats Öglögchiin Herem (Almsgiver’s Wall) mag je zeker niet missen. Er zijn hier minstens zestig graven gevonden in een ruim twee meter brede, drie meter hoge muur die over een lengte van drie kilometer door de bossen aan de voet van de Daichin Mountain slingert.

Dag 13 – 15        Hangal Lake
Onderweg naar het kleine meer van Hangal, waar we ons mobiele kamp opslaan voor twee nachten, maak je kennis met nomaden die in de zomer hun koeien, paarden, geiten en schapen hoeden op de grasvlakten.
Het boeddhistische klooster Baldan Bereeven is pal tegen de steile klif van de Mönkh Ölziit Mountain gebouwd. Het werd opgericht in 1654 en ooit gaf het onderdak aan wel 8000 priesters. Het tempelcomplex is nog steeds niet helemaal hersteld van de Stalinistische vernielingen in de jaren dertig, maar zijn dramatische ligging tussen heilige bergen maakt dit meer dan goed.

Dag 15 – 16        Ulaanbaatar – Amsterdam
Vandaag reis je terug naar de hoofdstad. Onderweg kom je langs het grootste ruiterstandbeeld ter wereld. Vanaf 40 meter hoogte tuurt Dzjengis Khan over de eindeloze vlakten en vanaf de nek van zijn paard kun jij ook nog een laatste blik werpen op de gebieden die je de afgelopen weken hebt verkend. Je sluit je rondreis af waar je hem bent begonnen: in het Shangri-la Hotel in Ulaanbatar, en na een goede nachtrust en een lekker ontbijt vlieg je terug naar Nederland.

WAT ZIJN DE KOSTEN?
Luxury Editie

2 personen die samen reizen v.a.

4 personen die samen reizen v.a.

6 personen die samen reizen v.a.

€ 9.150,- p.p.

€ 7.340,- p.p.

€ 6.535,- p,p.

Intercontinentale retourvlucht
Alle luchthaven belastingen en toeslagen
Meet & Assist bij aankomst in Ulaanbaatar
Begeleiding van Engels en Mongools sprekende gids
Alle transfers en excursies
Alle maaltijden buiten Ulaanbaatar
1 overnachting,
Ulaanbaatar
Shangri-La Hotel
2 overnachtingen,
East Gobi – Elst 
360 Wilderniss Ger Camp
1 overnachting,
Ikh Nart Nature Reserve
Ikh Nart Rocks Ger Camp
1 overnachting,
Gun Galuut Nature Reserve
Steppe Nomads Ger Camp
2 overnachtingen,
Toson Hulstai Nature Reserve
360 Wilderniss Ger Camp
2 overnachtingen,
Aan de oevers van de Onon
360 Wilderniss Ger Camp
2 overnachtingen,
Binder Ovoo – Rashaant Had
360 Wilderniss Ger Camp
2 overnachtingen,
Hangal Lake
360 Wilderniss Ger Camp
1 overnachting,
Ulaanbaatar
Shangri-La Hotel

 

Genoemde prijzen zijn indicatief, per persoon en altijd afhankelijk van de beschikbaarheid op het tijdstip van boeken.

OFFERTE AANVRAGEN

  Contactgegevens

  Reisgegevens

  Jouw interesses

  StadCultuurWandelen & hikenWijnen
  NatuurAvontuurSafariWalvissen & dolfijnen
  GolfStrandDuiken

  Wensen, vragen of opmerkingen