Image courtesy: Jungle Beach by Uga Escapes

Ongerept Sri Lanka

Deze gevarieerde rondreis geeft je een goede indruk van de cultuur en natuur van Sri Lanka. Je bezoekt oude koningssteden en in rotsen uitgehakte tempels, theeplantages en natuurreservaten met olifanten en luipaarden. Je sluit je reis af met een heerlijk strandverblijf aan de rustige oostkust: de perfecte plek om bij te komen, want met name in de zomer is de zee hier rustig en is er weinig tot geen regen.

DE REIS IN 'N NOTENDOP

Ongerept Sri Lanka

Aantal dagen:
19 reisdagen uit & thuis

Prijs v.a.:
€ 4.510,- p.p.

Inclusief:
Vluchten | Meet & Assist op luchthaven | Begeleiding van Engels sprekende gids/chauffeur in een ruime reisauto tijdens de gehele reis| Entreegelden | Accommodaties | Welkomstmap | treinreis
Highlights:
Culturele driehoek | Unesco werelderfgoederen | Vintage treinreis | Boeddha | Botanische weelde | Plantages | Wildlife | Parelwitte stranden en levendige markten.

ALLES OVER DEZE REIS

WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER?

Deze gevarieerde rondreis geeft je een goede indruk van de cultuur en natuur van Sri Lanka.Je bezoekt oude koningssteden en in rotsen uitgehakte tempels, theeplantages en natuurreservaten met olifanten en luipaarden. Je sluit je reis af met een heerlijk strandverblijf aan de rustige oostkust: de perfecte plek om bij te komen, want met name in de zomer is de zee hier rustig en is er weinig tot geen regen.

Het gebied tussen de noordelijke steden Anuradhapura, Dambulla en Polonnaruwa wordt de Culturele Driehoek van Sri Lanka genoemd. Hier ga je terug in de rijke historie van het land en bezoek je de ruïnes van een eeuwenoud fort, boven op de Sigiriva Rock. Niemand weet precies hoe of waarom het daar gebouwd is maar wel dat het er al sinds de vijfde eeuw staat. Een trap met meer dan 1200 treden slingert langs de 200 meter hoge rotswand omhoog en brengt je naar een heel bijzondere plek. De oude koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa en de prachtige grottentempels van Dambulla, staan net als Sigiriva, op de Unesco Werelderfgoedlijst en mag je zeker niet missen. Net zo min als het Minneriya National Park trouwens: in de derde eeuw legde koning Mahasen hier een waterreservoir aan waar zich op droge zomerdagen honderden olifanten verzamelen.

Van 1983 tot 2009 woedde er in Sri Lanka een burgeroorlog waardoor de noordoostkust zich nauwelijks heeft ontwikkeld en de kilometerlange stranden ongerept zijn gebleven. Nu komt de toeristische ontwikkeling langzaam op gang en zijn er een paar mooie hotels en leuke restaurantjes op het strand. De moesson wordt in de zomer tegengehouden door de bergen van centraal Sri Lanka, dus in de zomer is het hier prachtig weer.

Kandy was de laatste hoofdstad van het gelijknamige Singalese koninkrijk, voordat het hele eiland in 1815 onderBritsbestuur kwam. De koningen van Kandy waren de voornaamste leveranciers van kaneel en de kooplieden van de VOC konden deze koningen maar beter te vriend houden, wilden ze aan deze felbegeerde specerij komen. Aan het meer van Kandy vind je de Dalada Maligawa (de Tempel van de Tand), waar een hoektand van Boeddha bewaard zou worden. Deze tand brengt jaarlijks een kleurrijke processie van olifanten en dansers op de been tijdens het tien dagen durende Perahera-festival. Slenter ook door de botanische tuinen van Peradeniya: met hun schitterende lanen van reuzenbamboe en koningskokospalmen, vijvers, orchideetuinen behoren ze tot de mooiste tuinen van Azië.

Met de trein reis je dwars door bergen en theeplantages naar Nuwara Eliya. In dit kleine stadje, dat ook wel Little England wordt genoemd, vind je rozentuinen en huizen uit de Britse koloniale tijd en waan je je even in Engeland. Het werd dan ook door de Britten gesticht, waarschijnlijk omdat het klimaat er lekker koel is. In dit gebied vind je ook de Pidurutalagala, met ruim 2.500 meter de hoogste berg van Sri Lanka, heel veel prachtige watervallen en het Horton Plains National Park. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen, dus trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets. En voor we het vergeten: een bezoekje aan een theeplantage met theefabriek is hier natuurlijk een must.

Yala National Park ligt in het zuidoosten van Sri Lanka en is bekend om zijn vele olifanten. Het is ook één van de beste plekken ter wereld om luipaarden te spotten. Dit enorme natuurgebied grenst deels aan de Indische Oceaan en slechts een deel mag door toeristen bezocht worden. In een landschap van savannes, doornstruiken en meren vind je hier, naast de al eerder genoemde olifanten en luipaarden, ook varanen, herten, waterbuffels, krokodillen, en bontgekleurde vogels.
Doet Nuwara Eliya je denken aan Engeland, in het zuidelijke havenstadje Galle zijn er nog veel herinneringen aan de tijd dat de Nederlanders hier waren. Wandel door de Kerkstraat, de Zeeburgstraat en andere straten met Hollandse namen onder de oude stadspoort met VOC-schild door, naar de Groote Kerk en het fort. In de omgeving zijn mooie stranden en kun je mooie fietstochten maken. Of ga je liever varen of kanoën op de rivieren in het achterland?

Colombo is de drukke, moderne hoofdstad van het land, maar je wordt hier ook herinnerd aan het Portugese, Nederlandse en Britse koloniale verleden. De markten van Pettah en het kleine Dutch Museum over de Hollandse geschiedenis in Colombo zijn een bezoek meer dan waard.

WAT MAG JE VERWACHTEN?

 

 

Dag 1 – 3

Amsterdam – Kotugoda

 

Dag 3 – 6

De Culturele Driehoek

 

Dag 6 – 10

Oostkust – Tricomalee

 

Dag 10 – 12

Kandy

 

Dag 12 – 14

Nuwara Eliya

 

Dag 14 – 16

Yala National Park

 

Dag 16 – 18

Galle

 

Dag 18 – 19

Colombo

 

Dag 19

Colombo – Amsterdam

 

 

Dag 1 – 3 Amsterdam – Kotugoda
Bij aankomst word je door onze lokale vertegenwoordiger welkom geheten en maak je kennis met de gids die je de komende dagen zal begeleiden. In een half uur ben je in je hotel, een prachtige, oude villa met een heerlijke spa in Kotugoda..

Dag 3 – 6 De Culturele Driehoek
Je ontdekkingsreis begint met een rit van ongeveer 3,5 uur naar Sri Lanka’s Culturele Driehoek. Je bezoekt vier van de in totaal acht plaatsen in Sri Lanka die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Drie van de andere plaatsen bezoek je later in deze reis. Onderwegkom je langs cashewnoot-, kokosnoot- en rubberplantages en bezoek je de grottentempels van Dambulla, waar je de prachtigste Boeddha’s en rotsschilderingen kunt bewonderen. Daarna reis je door naar je hotel in Habarana of Thirappane.Sigiriya Rock, of Lion Rock, is een groot uit steen gehouwen fort boven op een 200 meter rots. De rotsschilderingen van mooie meisjes zullen zeker tot je verbeelding spreken. Het Mineriya National Park is ongeveer 9000 hectare groot en de favoriete verblijfplaats van herten, olifanten en andere soorten wild. Een van de hoofdattracties van het park is een eeuwenoud waterreservoir dat vooral in de droge seizoenen heel veel olifanten en ander wild aantrekt. Polonnaruwa was van de elfde tot de dertiende eeuw de tweede koningsstad van Sri Lanka. Fiets in je eigen tempo rustig door de verschillende delen van de oude stad en bewonder de vele prachtige tempels en Boeddhabeelden. Anuradhapura is ook een voormalige hoofdstad van Sri Lanka. Met zijn grote stoepa’s van wel tachtig meter hoog is het een belangrijk pelgrimsoord voor boeddhisten die hier een stek van de heilige vijgenboom waaronder Boeddha verlichting vond, komen aanbidden.

Dag 6 – 10 Oostkust – Tricomalee
Je reis gaat verder naar de ongerepte oostkust waar je vier heerlijke dagen gaat doorbrengen op de parelwitte stranden van Tricomalee. Je kunt uitstapjes te maken naar de levendige stad Batticaloa met zijn oude Nederlandse fort uit 1682 of naar het dorp Dambanna waar, midden in de jungle, het inheemse vedda-volk woont. Ook kun je per boot gaan snorkelen of duiken bij Pigeon Island National Park of op zoek gaan naar walvissen en dolfijnen. Eet ook eens een lekker visje, bouw zandkastelen of maak, samen met de koeien die ’s avonds ook het warme zand opzoeken, een mooie strandwandeling bij zonsondergang.

Dag 10 – 12 Kandy
Kandy is je volgende bestemming en onderweg naar deze provinciehoofdstad stop je bij een specerijplantage, waar je van alles leert over de teelt, de productie en de gezondheidsaspecten van specerijen als kaneel, vanille en peper. Na een lekkere lunch rijd je verder naar je hotel waar je bij het zwembad heerlijk bij kunt komen van de reis. Kandy is een geliefd pelgrimsoord voor Boeddhisten en is rijk aan legendes, tradities en folklore. Bezoek de prachtige botanische tuinen van de Koningin van Kandy en laat je rondleiden door een botanicus van de Universiteit van Peradeniya. In de middag maak je een stadswandeling door Kandy en loop je over de kleurrijke markt en het kerkhof van het Britse Garnizoen, waar de koloniale geschiedenis “tot leven” komt in de opschriften op de grafstenen. Sluit de middag af met een afternoon tea in het Queens Hotel, een van de oudste hotels in Azië. En in de vroege avond wil je misschien de Pooja-ceremonie bijwonen om bloemen en spijzen te offeren in de beroemde Tempel van de Tand.

Dag 12 – 14 Nuwara Eliya
Na het ontbijt ga je aan boord van een trein die je naar de “theetuin van Sri Lanka” brengt. Je rijdt door prachtige landschappen en theeplantages, de bergen in. In Nuwara Eliya word je door een privéchauffeur verwelkomd en naar je hotel gebracht. De rest van de dag kies je zelf wat je gaat doen: misschien is lekker wandelen of fietsen rondom het Gregory Lake iets voor jou? De volgende dag staat een bezoek aan een theeplantage en een theefabriek op het programma of ga je, na een vroeg ontbijt, hiken in Horton Plains National Park. Hier ontspringen Sri Lanka’s belangrijkste rivieren, de Mahaweli, de Kelani en de Walawe. Bij de duizelingwekkende afgronden van World’s End en Little World‘s End kun je bij helder weer de kust zien. Heb je trek gekregen van al dat wandelen? Ga dan, na een lekkere douche, naar het Grand Hotel voor een Engelse High Tea met alles erop en eraan.

Dag 14 – 16 Yala National Park
Je verblijft twee nachten in het Wild Coast Tented Lodge nabij het Yala National Park. Dit is het bekendste wildpark van Sri Lanka met een zeer gevarieerd landschap van bos, waterpoelen en savanne. Er zijn luipaarden, lippenberen, olifanten, krokodillen, buffels, herten en heel veel bijzondere vogels. Ga vroeg in de ochtend of laat in de middag op jeepsafari om zo veel mogelijk wild te spotten. Tussen de safari’s door is er vrije tijd om lekker te lunchen en te ontspannen.

Dag 16 – 18 Galle
Aan de Indische Oceaan ligt het historische stadje Galle, waar je kunt slenteren door de oude citadel, gaat zonnen op het strand, de geur van kaneel opsnuift op een kaneelplantage of een kanotocht maakt over de rivier de Ginganga. Voor een overheerlijk avondmaal moet je naar The Sun House dat gevestigd is in het oude huis van een rijke specerijhandelaar. De volgende dag ga je na het ontbijt met je gids uitgebreid Galle verkennen en bezoek je het Galle Fort, een overblijfsel uit de roemrijke VOC-tijd. Daarna ga je lekker lunchen in de citadel of op het strand terwijl je uitkijkt over de azuurblauwe Indische oceaan.

Dag 18 – 19 Colombo
Na een ontspannen ontbijt vertrek je richting Colombo. ’s Middags maak je een stadswandeling met je eigen gids, ga je shoppen op de Pettah-markten of leer je alles over de Hollandse tijd op Sri Lanka in het Dutch Museum. Als je van krab houdt, serveer je een tafeltje in The Ministery of Crab want in dit voormalige VOC-hospitaal serveren ze de lekkerste krab van de wereld.

Dag 19 Colombo – Amsterdam
Na een laatste kopje Sri Lankaanse thee, word je naar het vliegveld gebracht en vlieg je weer terug naar Nederland.

WAT ZIJN DE KOSTEN?

 

Laagseizoen
Hoogseizoen
Luxury Editie (2 pax)

v.a. € 4.510,- p.p.
v.a. € 5.150,- p.p.

Intercontinentale
retourvlucht
 groenvinkje
Alle luchthaven
belastingen en toeslagen
 groenvinkje
Meet & Assist bij
aankomst in Colombo
 groenvinkje
Begeleiding van Engels
sprekende gids/chauffeur
in een ruime reisauto
tijdens de gehele reis.
 groenvinkje
Alle transfers, excursies
en treinreis volgens
reisschema.
 groenvinkje
Travel-kit met Sarong,
sokken, tissues, wifi en
mineraalwater.
 groenvinkje
Welkomstmap met Reis-
en routebeschrijving
 groenvinkje
1 overnachting,
Kotugoda
The Wallawwa Boutique
hotel (logies en ontbijt)
3 overnachtingen,
Gouden driehoek/Damdulla
Water Garden Villa
(logies en half pension)
4 overnachtingen,
Oostkust, Tricomalee
Jungle Beach Resort
(logies en ontbijt)
2 overnachtingen,
Kandy
Bougainvillea Retreat
(logies en half pension)
2 overnachtingen,
Theeplantages/ Nuwara Eliya
Heritage Tea Factory
(logies en ontbijt)
2 overnachtingen,
Yale National Park
Wild Coast Tented Lodge
(logies, alle maaltijden en activiteiten)
2 overnachtingen,
Galle
Fort Bazaar
(logies en ontbijt)
1 overnachting,
Colombo
Galle Face hotel
(logies en ontbijt)

 

Genoemde prijzen zijn indicatief, per persoon en altijd afhankelijk van de beschikbaarheid op het tijdstip van boeken.

REIS IN BEELD

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

OFFERTE AANVRAGEN

  Contactgegevens

  Reisgegevens

  Jouw interesses

  StadCultuurWandelen & hikenWijnen
  NatuurAvontuurSafariWalvissen & dolfijnen
  GolfStrandDuiken

  Wensen, vragen of opmerkingen